Loading…

Ayam Ketawa

Ayam  Ketawa (Ayam Gaga )

Geschiedenis

Ayam ketawa komt oorspronkelijk uit het gebied Sidreng rappang in Zuid Sulawesi. Hij wordt geprezen om de lange en bijzondere kraai. Van origine werd het ras gehouden als statussymbool door de edelen van het Bugis koninkrijk. Sinds de val van de monarchie nam hun populariteit toe.Het ras is inmiddels wijd verspreid over de eilanden Java, Bali en Sumatra. Tot vandaag de dag zijn ze symbool voor moed, sociale status en heldhaftigheid. Wedstrijden worden georganiseerd voor de Gouverneur van Sulawesi Cup om de perfecte kraai te laten horen.

Het ras staat ook symbool voor een nationale held uit Zuid-Sulawesi, te weten Sultan Hasanuddin die omschreven word als "de Haan van het Oosten" . De term ‘Manu Gaga’ wordt ook gebruikt en betekent Mannelijk. De symboliek en vergelijk wordt in ere gehouden om te herinneren aan de vrijheidsstrijd om Zuid-Sulawesi.

Hanen beginnen hun gekraai normaal maar gaat al snel over in een onderbroken gekraai, klinkend als gelach, waaraan ze hun naam danken..

Er zijn een drietal Ketawa’s met verschillend kraaigeluid te onderscheiden:

 

 

1: Ayam Ketawa Gaga  Langzame  interval, als het geluid stopt gaat het gekraai nog even geluidloos door. Hebben een trage beat. Klinkt als ha-ha-ha-ha-ha Deze kraai is erg kort, de haan in het filmpje is kampioen Deze dieren komen het meest voor. De longinhoud matig en de stembanden sluiten traag. De Ayam Ketawa Gaga is geliefd in dorpen omdat de aanschafprijs laag is voor de lokale bevolking van Indonesië. De Kraaiduur is maar een paar seconden meestal 4 – 9 lachen per kraai max ongeveer 15 seconden.

 

 

2: Ayam Ketawa Garetek  Snelle interval snel zonder pauze (adem teug) Klinkt als haaaa-hahahahahahahahahahahahaha. Deze dieren worden het meest gebruikt bij wedstrijden. De onafgebroken beats moeten bij voorkeur op 1 toonhoogte. Deze mag aan het einde wat vertragen, als het maar op dezelfde toonhoogte zal blijven. Deze dieren hebben super ontwikkelde longen en goed in ritme sluitende stembanden. Duur van de kraai: Ruim een halve minuut. Iets mindergoed zijn de dieren die halverwege het kraaien letterlijk een toon lager gaan lachen. De longen zijn bij een dergelijk dier iets minder sterk, maar hebben wel prima werkende stembanden. Duur van de kraai: Ruim een halve minuut

 

3: Dodo  Zangerig  gelach (of kokoknya)snelle interval onderbroken door 1 langzame beat Menselijke lach Deze dieren hebben een snelle interval tijdens het kraaien met steeds een langere uithaal (beat) Daartussen kan het heel lang doorgaan klinkt als hahahahahahaha- haaaa- hahahahahahahahahahahaaa-hahahahahahahaha. De Ayam Ketawa’s Dodo zijn de toppers die minutenlang kunnen kraaien. Hij kraait net als de Ayam Ketawa Goretek ( uitspreken als gretek) op 1 toonhoogte met een langer durende beat en daarna weer een serie snelle beats. Vervolgens weer een langer durende beat. De Ayam Ketawa is nog in geen enkel Europees land erkend. Indien er meer homogeniteit bij de dieren te kweken is, zou dit een mogelijkheid zijn.

Algemene indruk

Het kraaien is de belangrijkste kenmerk, daarna is een bonte verzameling kleuren mogelijk. Landhoen. Met een sierlijke trotse houding. Hanen zijn nauwelijks rijker bevederd dan de hennen De Ketawa is een beweeglijk dier met matige leg eigenschappen.

Romp; slank aflopend naar staart, opgericht(haast flesvormig)

Kop; middelgroot, , gezicht rood enigszins wenkbrauwvorming

Kam; enkele vrij forse kam, 4 tot 5 kampunten

Snavel; middelgroot, krachtig, licht gebogen, kleur afhankelijke van de veer en pootkleur

Kinlellen; vrij grote kinlellen

Oorlellen; vrij groot, ovaal zowel rood als wit

Ogen; , wat diepliggend, meest oranje /rood maar alle kleuren toegestaan, wenkbrauw vorming

Hals; vrij,lang, vrij recht, halsbehang tot op de schouders

Rug; gemiddeld tot lang, flink aflopend naar de staart

Zadel; middellang, en zadelbehang vrij kort

Borst; vlak

Vleugels; middellang, aangetrokken en tegen het lichaam gedragen

Staart; weinig langer dan een hennenstaart, goed gespreid met wat langere sikkels en bijsikkels. Op 40-45 graden gedragen

Achterlijf; weinig ontwikkeld

Dijen; middellang vrij slank

Loopbenen,tenen; middellang , tenen 4 goed gespreid elke kleur toegestaan

Bevedering; glad aanliggend weinig dons

Verschillen haan en hen, Behoudens secundaire geslachtskenmerken geen verschillen van betekenis, hen iets minder opgericht, hennen kraaien ook, 

Men kent alleen basis kleuren in land van herkomst

1.  Bakka: Deze kip heeft een witte basiskleur met glanzend zwarte, oranje en/ rode veren met zwarte of gele benen
1a  Ayam putih:  geheel wit en hebben gele benen,
Betekenis kleur; deze kleur zorgt voor een vertrouwensband met de eigenaar

2.  Ceppaga Bolong: Deze kip heeft meer de kleur tarwebont met zwarte poten
Betekenis kleur; deze kleur brengt de eigenaar vele schatten

3.  Koro
:
lijkt op zilvertarwe.
Betekenis kleur: De kip in deze kleur zorgt voor voldoende voedsel voor de eigenaar.

4
Lappung:
Lijken het meest op tarwe met bonte borst ( bruin zwart)en her en der een witte veer, witte ogen.
Betekenis kleur: er vertrouwen in hebben dat schatten worden verzameld.
5.  Ijo Buota: lijkt op roodhalzig/ rood tarwe. Benen geel gekleurd.
Kleurnaam betekend het kan langer duren om een schat te krijgen

6.  Bori Tase ': basiskleur rood zwarte staart( rood zwartstaart).
Betekenis kleur Kip wordt ook verondersteld om geluk en fortuin. Brengen 

7.  Kelleng;  basiskleur grijs (blauw)afgewisseld met andere kleuren is geen dominante kleur zoals rood, zwart en oranje. Deze kleur wordt ingedeeld als laagste klasse.

8.  Hitam:  is geheel zwart

9.  Ara:, lijkt op tarwe

Daarnaast een groot scala van kleuren die niet te beschrijven zijn, dus alle kleuren toegestaan. ( Vergelijkbaar als bij de serama’s)