Loading…

Ayam Pelung

Ayam Pelung

Indonesische Crower (Ayam pelung) een groot ras dat de Bergische lijkt. In Java (regio Cianjur) hangen ze de hanen in hoge kooien vanaf de leeftijd van 6 maanden om ze te laten kraaien om de kraai zo ver mogelijk te laten dragen. (Geen gezeur van buren daar)

De Ayam Pelung of kortweg pelong, is een langkraairas uit West Java. Het grote en zware ras ontstond in de 19e eeuw uit de ajam kampong, het Indonesische landhoen, en behoort tot de langkraairassen.

Historie

Volgens het verhaal werd er in 1850 in het dorp Bunikasih district Cianjur Warungkondang door een boer H. Djarkasih alias Mama Acih, een mannelijk kuiken gevonden in de tuin. Dit kuiken werden in huis gebracht en groot gebracht. De groei van het kuiken ging zeer snel De grote haan bleek een erg lange kraai te hebben die ritmisch klonk. Vanaf ca. 1850 werden de nakomelingen van deze haan verder gefokt en kregen de naam ’’Ajam Pelong’’, hetgeen in het plaatselijke dialect ’’gebogen hoen’’ betekent, vanwege het vooroverbuigen van de lange hals bij het kraaien.. De Pelung kip wordt  beroemd en heel enthousiast door het grote publiek, en de binnenlandse en buitenlandse toeristen bewonderd. Mensen in die tijd waren verbaasd over het geluid van de kraai van de haan Dat was het begin van het houden en fokken van de Pelung Een zoon van de keizer van Japan kwam zelfs naar Warungkondang om Pelung kippen boerderijen te zien. Zelfs in Cianjur worden jaarlijks  kraaiwedstrijden voor Ayam Pelung gehouden waar de eigenaren erg veel geld kunnen verdienen
De naam komt van de kip pelung sundanese Mawelung of Melung die gebogen betekent, want tijdens het kraaien houd de haan de nek licht gebogen .

   De Ayam Pelung  heeft een lange nek

  • Is zeer groot en stevig (veel zwaarder / groter dan de gebruikelijke lokale kip)
  • Lijkt wat betreft de bouw op een bergse kraaien
  • benen: Lang en een groot, zwart, groen, geel of wit en dikke dijen
  • kinlellen Groot, rond en rood
  • kop en nek groot in verhouding met het lichaam
  • kam : Groot, dik en recht, deels glooiend en kantelend, rood en enkelvoud tot over de snavel rijkend
  • kleur : Heeft geen typische patroon, maar over het algemeen een mengsel van rood en zwart

Daarnaast zien we ook zwart met geel en wit;

  • Kraai : kenmerkend de lange, sonoor klinkende kraai, welke tot 11 seconden duren kan,
  • Hennen beginnen te leggen met 160-240 dagen en leggen gemiddeld 70 eieren per jaar
  • Gemiddeld gewicht van de hanen is ongeveer 4-5 kg. ( in het verleden zelfs 6-7 kg)
  • De hennen wegen gemiddeld  3-4 kg.
  • kraaiende ayam Pelong  

De fok

Men streeft naar een superieur kippenras pelung en door goede strenge selectie en het houden aan de regels voor de fok,

 Gefokt word met een selectie van de hanen, die sterk en gezond zijn en worden ingeent en met een goede hygiene gehouden. 

Met de recente technologische ontwikkelingen, Zijn we het  er allemaal over eens dat de Ayam pelung moeten worden ontwikkeld en gecultiveerd voor het behoud en de ontwikkeling van de Ayam pelung zonder ze te beschadigen of vernietigen

Dus het bestaande pelungras zuiver te houden en dat bleek veel voordelen hebben.

Ideaalprofiel zie foto

Wedstrijden

Bij de kraaiwedstrijden staat alles in het teken van het kraaien en komt de kleur op de tweede plaats. Wel word het het uiterlijk, en het lichaamsgewicht bekeken.Op de show worden ook de hennen bekeken welke het geschiktst zijn voor de fok.

Naast het wedstrijdkraaien worden er ook dieren uitgewisseld en verkocht van kuiken tot volwassen dier

Dus naast de competities , eveneens een voorraad voor de verkoop, promotie en verspreiding van de pelung. Deze samenkomst van kopers, verkopers en liefhebbers zorgt er voor dat iedereen goede fokdieren kan bemachtigen en aanvullende kennis over de  pelung kan vergaren

een prachtige fotoserie van een ayam pelung show en de grote verscheidenheid aan deelnemende hanen

Opstelling van een
kraaiwedstrijd

De snelle groei en het hoge gewicht zorgt ervoor dat kip Pelung zijn een uitstekende kandidaat om te gebruiken als vleeskuikens.

Echter, de verkoopprijs van een Ayam Pelung als sier kip of wedstrijdkip is veel hoger, zodat mensen er de voorkeur aan geven deze hanen te houden voor het kraaien.

De hennen, waar een overmaat van is kunnen worden gebruikt de genetische eigenschap voor snelgroeiend kunnen worden gebruikt om de kwaliteit van andere lokale kippen verbeteren.

Dit wordt gerealiseerd door mensen die Sukabumi pelung hanen kruisen met pelung hennen om het gewicht van de lokale kip verhogen. Kuikens van deze kruising hebben vlees dat dikker is op de borst en dijen.

De textuur en smaak van de kruising is niet gewijzigd en gelijk aan kippenvlees in het algemeen. Lokale consumenten zijn dol op deze kippen. De krusing tussen AyamPelung en Sukabumi worden Ayam Nagrak genoemd.

Bron: Sofyan Iskandar en Triana Susanti (2007).