Loading…

Bekisar

Het Bekisar hoen heeft een lange historie van reizen en avonturen op volle zee. Het Bekisar hoen in zijn zuiverste vorm is een hybryde, een kruising tussen gallus varius( groene java hoen of vorkstaarthoen) en gallus Bankiva ( Bankiva )Nakomelingen van deze kruising zijn de echte Bekisar. Het is een kruising gemaakt door mensen, de hang naar kruisen is bijna net zo oud als de Bekisar

De hanen zijn prachtig gekleurd en worden geprezen om hun heldere luide kraai. De hennen zien eruit als Bankiva hennen (patrijs) omniet op te vallen tijdens het broeden. MAAR ALLE hennen en sommige hanen zijn onvruchtbaar !!! Wat het ras uiterst zeldzaam, kostbaar en misterieus maakt.

Waarschijnlijk omdat de gallus varius onder de fazantachtigen hoort en dit gekruist met de hoederachtige Bankiva veroorzaakt waarschijnlijk deze onvruchtbaarheid)

De oorspronkelijke kruising word nog steeds gefokt,maar op Java word de Bekisar met verschillende locale rassen gekruist onder de naam AyamBekisar waardoor ze ook wijd verspreid werden. Door het kruisen met gedomesticeerde landrassen van de pasific ontstonden vruchtbare rassen met de Bekisar als voorouders.

Speciale kwaliteiten;

De Bekisar werd traditioneel meegenomen door zeevarenden op outrigger kano’s van het eiland Sunda als symbool of spirituele mascotte, waardoor hun genen  wijd verspreid werden. Door het kruisen met gedomesticeerde landrassen van de pasific ontstonden vruchtbare rassen met de Bekisar als voorouders. Een zeer creatief gebruik van de Bekisar hanen als communicatie middel tussen de outrigger kano’s. Met elk hun eigen geluid afhankelijk van het ras waarmee gekruist was. Ze werden geselecteerd op luidheid en uniek geluid zodat men op zee zelfs elkaar kon horen op 2mile ( ongeveer 3,5km)afstand en elkaar kon herkennen !!

Dat de Bekisar kon overleven op de schepen, komt door zijn voorouders. De gallus Varius( groen Javahoen) leefde in tegenstelling tot het Bankiva hoen in de Mangrove bossen waar brak water is. Ze kunnen dus met erg weinig zoet water overleven. Het enige zoete water wat ze kunnen vinden komt van dauw op de planten en door het nuttigen van insecten.In droge periodes hebben ze alleen de ochtendmist bij het water. Ook eten ze kleine aangespoelde zeedieren zoals krabbetjes.

Bij vloed vliegen ze naar het Mangrove eiland omte rusten. Waar ze luid kraaien te horen zijn boven de branding uit,ondanks hun vrij lage kraai in vergelijking met de Bankiva en andere gedomesticeere rassen.

Als we de Bekisar in Europa tegen komen zullen dit meestal Ayam Bekisar zijn met Bekisar bloed ipv de zuiveren, alhoewel het niet onmogelijk is omdat beide voorouderrassen in Europa voor komen