Loading…

Schijndelaar

De Schijndelaar is een "nieuw" Nederlands ras dat in 2001 officieel erkend is.

                                             

Het ras is gecreeerd door dhr Ruud Kaasenbrood uit het Brabantse Schijndel. Dit naar aanleiding van een lezing over genetica.Daarnaast had Ruud Kaasenbrood aangegeven dat het met de nodige kennis en volharding mogelijk moest zijn om een geheel nieuwe ras te fokken, dat je bijvoorbeeld een E.S.K.V.-hoen of een Schijndelaar zou kunnen noemen.  Deze ideeën vonden tijdens de vergadering nog weinig respons.   Doch na de vergadering, toen het mede onder invloed van wat alcoholische versnaperingen erg gezellig werd, werd het idee “ Schijndelaar “ verder uitgewerkt en ontstond op de achterkant van een bierviltje een mooi prototype.  Dit type had behalve een vrij kleine kuif weinig kopversierselen, droeg zijn lange staart ongeveer horizontaal en moest groene eieren leggen.

Een palet aan rassen; Auracana voor de groene eieren, Sumatra voor het sierlijke, Brabants Boerenhoen voor de kuif, Australorp voor de body en Leghorn voor het dominante wit, en een koekoekkleurig Hollandse kuifhoenhen voor he terugfokken van grotere kuiven en de kleur koekoek, stonden aan de basis van dit ras.

Na een zeer strenge selectie ontstond het eindproduct de "Schijndelaar", een langstaart ras met uitzonderlijke fysieke kenmerken.

Het ras legt ook nog eens groene eieren. Het rasprofiel; relatief kleine kop met drie-rijige erwtenkam, een lage kuif, oogkleur oranje tot rood, gele loopbenen, middelhoog gesteld en een zeer weelderige staartpartij.

In het begin werde alleen de kleuren zwart en blauw gefokt maar na het inkruisen van de leghorn ontstonden de witten.En ook koekoek kleur door de koekoek Hollandse kuifhoen

Het hennetje Mildrid,een uit engeland afkomstig krieltje.Het hennetje legde mooie groene eitjes en had iets weg van een Watermaalse Baardkriel zorgde voor de kleuren parelgrijs en recessief wit bij de huidige Schijndelaars en daarnaast stond ze aan de wieg van de Schijndelaar krielen.

Lees meer: http://schijndelaar.webnode.nl/

Gewicht Haan 2-2.5 Kg Hen 1.5 tot 2 Kg Kleurslagen wit.

Het ras is ook erkend als krielvorm