Loading…

Sumatra

De Sumatra samen met de Yokohama en de Phoenix zijn de oudgedienden in de Europese pluimvee fokkerij. Dit langstaart hoen met zijn weelderige staartpartij en zijn zwarte bevedering met de prachtige kevergroene glans is toch wel een attractieve verschijning zowel in de tuin als in de tentoonstellingskooi.  

Er is veel gespeculeerd over de oorsprong van de Sumatra; sommigen geloven dat dit ras oorspronkelijk een kruising van de Bankiva is geweest, anderen denken dat het mogelijk een kruising van de Gallus varius is, of zelfs dat het een kruising met een fazant is, Ze stonden bekend als oa Sumatra fazant of Java fazant vechthoen ondanks dat ze toch een echt kippenras zijn.

Volgens het boek Domestic Poultry (1853) geschreven door de Amerikaanse auteur T.Miner werden de eerste Sumatra's geimporteerd in 1847 door de Amerikaan, J.Butters.

 

 

Deze eerste Sumatra's een haan en twee hennen kwamen uit (citaat).....

"I received two hens and one cock of this breed from Anger’s (Anjer) Point, Island of Sumatra, India , in April 1847. These fowls are found there in flocks of twenty or more, and fly across from the island of Sumatra to the island of Java; the natives call them pheasants, and are very choice of those they capture and breed. They are kept almost exclusively for fighting there.”...

Zij zijn een van de zeer oude rassen, toegelaten tot de American Standard of Perfection in 1883, ondanks dat ze oorspronkelijk ingevoerd werden in 1847 Met India word natuurlijk Indonesie bedoeld.
En Anger's Point blijkt in werkelijkheid Anjer, te zijn een zeer belangrijke handelspost te zijn gelegen in de Straat van Sunda tussen het eiland Java en Sumatra. Anjer Point was zelfs zo belangrijk voor de handel dat het zelfs meer bezocht werd door handelsschepen dan de toenmalige hoofdstad stad Batavia ((bron: John Palmer / NZL).

In Amerika zijn nadien meerdere Sumatra's geimporteerd. De eerste Sumatra's in Europe werden ingevoerd in 1882 (door Dornfeld en Muller / Leipzig) en 1883 (door de Geflugelzuchtverein Pulsnitz / Sachsen). Er is niets bekend wanneer andere importen in Europa hebben plaatsgevonden. Wat hun karakter betreft Sumatra's zijn zeer alert en aktief. Ze kunnen bij onraad vliegensvlug reageren en "opstijgen"zogezegd.

Het zijn dan ook uitstekende vliegers Het ras is gebaat bij grotere rennen. Het houden in boxen of kleine kooien is af te raden. Het zijn goede leggers (100 eieren per jaar en vaak seizoenleggers)en broeders. In het thuisland Indonesie kan de Ayam Sumatra zich weer verheugen in populariteit. Dit door de inzet van enkele Indische fokkers zoals bv dhr Panji Artemoro uit Kediri (Oost-Java).

Het kenmerk van de Sumatra is een zeer weelderige staart. Deze moet niet over de grond slepen zoals bij andere langstaartrassen. Willem van Ballekom heeft nog Sumatra's gehad van de gebroeders Müller uit Zwickau. Hun stam was wijd en zijd bekend in geheel Duitsland. Een kenmerk van hun bloedlijn waren de zeer lange staartsikkels. De kop van de Sumatra is relatief klein, met een lage erwtenkam (in het thuisland soms ook met enkele kam), bruine ogen. De gezichtskleur variereert van rood tot de kleur van een rijpe zwarte pruim en hebben vrij donker vlees net als de zijdehoenders. . Ze zijn middelhoog gesteld. De beenkleur is  olijf tot zwartachig groen. In het thuisland glanzend zwart. Een ander uniek kenmerk is de zogenaamde meersporigheid.

Algemeen gezien moet de Sumatra een sportief elegant uitziend uiterlijk hebben, haast fazantachtig.Zijn en zeldzaam ras wiens persoonlijkheid dichter bij een wild vechthoen liggen dan bij gedomecticeerde kippen. Een jungle hoen waardig ! Gewicht Haan 2.25 tot 2.75 Kg Hen 1.75 tot 2.25 Kg

In het broedseizoen kunnen hanen niet bij elkaar buiten het broedseizoen blijkt dat wel te kunnen

Gewicht van de hanen 2.25-2.75 kg en de hennen rond de 1.80 kg

Hanen hebben soms extra eiwitsupplementen nodig wanneer ze hun volwassen verenkleed krijgen, dit kost namelijk meer energie van het dier

 

Foto’s Willem van Ballekom ; links de meersporigheid