Loading…

Ayam Cemani

de Ayam Cemani komen van  Indonesië, dat wil zeggen, van Java. Het woord Cemani is afgeleid van de oude Javaanse taal, wat betekent raaf, zwarte kleur die het gehele lichaam bevatten, zwarte veren, zwart vlees, zwarte organen, kam, gezicht, bek, oogbol holte van de mond, tong, vleugels, oksel, anus, voeten en nagels.

Er wordt gezegd dat de ayam Cemani een perfecte zwarte kleur heeft, 100% geheel zwarte kleur van veren, zelfs de kleur van het vlees, botten en het bloed is zwart( alhoewel het bijna net meer voorkomt,nu is het bloed vaak donkerrood), Het gehele lichaam van de Cemani zowel van buiten, t/m haar ingewanden, variërend van de keel, de mond, tong, alles is zwart.fibromelanosis( zoals de zwarte vleeskleuring formeel word genoemd) is een complex genetische eigenschap als gevolg van een chromosomale herschikking. Men is van mening dat de Cemani de voorvader is van alle zwartvlezige kippen ter wereld: "First Cemani Chicken" of ook wel onder de bijnaam (Hayam Hideung)

In europa en Noord Amerika word het ras als een apart ras gezien, maar in Indonesie word het gezien als een subras van de Ayam Kedu

De eerste versie van zijn ontstaan ;ayam Cemani zijn zwart, veel gebruikt en gefokt in Kedu een oud dorp in de dagen van het Majapahit Rijk.(1200- 1527) Bekend geworden door Kiangeng Makkuhan die destijds gevangen zat, maar gevraagd werd te helpen bij de genezing van de zoon van Pikukuh. Hiervoor gebruikte hij een Ayam Cemani welke wonderbaarlijk genezing gaf. De bevolking geloofde hier erg in en gebruikten de kip voor de genezing van allerlei ziekte

Er is ook een tweede ontstaans versie maar die is van veel latere datum

De Tjokromiharjo versie. Het ras zou zijn ontstaan in 1920 bij dhr Tjokromihardjo van Gebang, Magelang een stad in midden java.Hij zou het ras de naam hebben gegeven en hebben verspreid door zijn uitgebreide aandacht voor veeteelt., maar waarschijnlijk waren dit teruggefokte cemani’s uit de Kadu dus deze dieren heten ayam kadu Cemani, dit zou ook de oozaak zijn dat het bloed tegenwoordig niet meer zwart is.

Wanneer is de Cemani nu ontstaan? Dat is nog niet met zekerheid bekend. Echter, de beschrijving van de Ayam Cemani is verschenen in oude Chinese teksten afkomstig uit de 16e eeuw.

En Marcopolo beschrijft in  1298 al ayam Cemani die helemaal zwart zijn ook het vel, en goed eieren leggen. Dus zou je haast zeggen dat dat de eerste versie het meest waarschijnlijk is.

In de dagen van weleer was de Ayam Cemani een huisdier voor edelen en de koningen,erg exclusief met een erg hoge marktwaarde.

De Ayam Cemani afgeleid van de ayam kedu heeft een enkele kam, word al generaties lang gefokt en word zo uniform mogelijk gefokt, toch zien we de laatste 100 jaar een afname van populariteit.

Dit maakt dat het ras maar moeilijk is te vinden behalve een paar mensen die ze zijn blijven fokken .

Waarom de Cemani nu word onderzocht heeft te maken met de  doeleinden waarvoor hij word gefokt en werd gefokt.

1. Doel van het onderzoek Ras- Viewing is de uniciteit van de kip, en hoe de cemani aan fibromelanosis komt . daarnaast worden ze gehouden als huisdier in een prive collectie voor het vlees.

2.voor rituele doeleinden Daarvoor is de Cemani erg gewild .het ritueel van het schat graven (Sajen khodam) Perubatan, geluk brenger voor de bouw, gebouwen, winkelcentra , pleinen, hotels, winkels, ambtenaren, huis, enz., voor rituele bouw van grote projecten zoals: de bouw van een brug, dam, tunnel, snelweg bouw, terminals, havens en andere grote projecten in verband met de natuur. Daarnaast kan de Cemani  ook worden gebruikt voor de behandeling van een viering van de aarde, de zee, de bergen / krater, zwemmen ,erfstukken, valstrik voor een persoon van het andere geslacht, .. .

3. onderzoek naar magische krachten, zwarte krachten dus brenger van ongeluk

de Cemani is moeilijk te vinden daarom de duurste kip van de wereld ?

Door de schaarste van de Cemani werd deze haast ongrijpbaar, omdat tot dan toe alleen een paar mensen ze hadden, waarvan een aantal mensen niets wilden verkopen, dit omdat ze steeds meer gewild waren hadden bezitters een voorwaarde voor degene die wou kopen, waardoor de prijzen uiteenliepen van 3500 euro tot 17000 euro

Maar hoe hoog de prijs ook is, nog steeds blijven veel mensen geïnteresseerd , en in staat zijn om te durven kopen, want ze zijn vergelijkbaar met de werkzaamheid, alsmede het gebruik ervan, in het bijzonder voor degenen die echt in nood zijn, zoals schatzoekers, verzamelaars van antiek, kunst en erfgoed, paranormaal begaafden, zakenmensen, ambtenaren, etc.voor welke prijs ze ook worden aangeboden, ...... .. ze nog durven  te kopen.

Een kip met hyperpigmentatie als de Cemani zijn niet alleen Indonesië, maar ook in India, Vietnam, en Latijns-Amerika.

De Cemani’s zijn niet bang om hun scherpe en sluwe aard laten zien.. Ayam Cemani is een variëteit van een ras genaamd, Kedu. Er zijn vier lokale varieteiten van Kedu in Indonesië. De Kedu Kedu( Hitam), Kedu Cemani en Kedu pituh en ayam kedu Merah. De oorsprong van de Kedu zou ons terug naar de Indonesische bankivahoen (Gallus bankiva) en de Javaanse vorkstaarthoen (Gallus varius) nemen. De Ayam Bekisar zou een van de minst verre neven van de Ayam Cemani zijn welke een kruising tussen de Indonesische bankivahoen (Gallus bankiva) en de Javaanse vorkstaarthoen (Gallus varius) zijn . Een van de broedsels dat uitgebroed werden uit de Ayam Bekisar bevatte een kip met allemaal zwart, weefsel, organen en botten. De oorsprong van de Ayam Cemani is verbijsterend, spontaan ontstaan uit zelfde ouders als de ayam Kedu Kedu maar verschillende uiterlijke kenmerken, een mutaties, van zeer oude landrassen.