Loading…

Kosovo Kraaier

De zeer interessante Kosovo kraaier dankt zijn naam aan de voormalige Servische provincie Kosovo. Het word ook wel  Drenica Kraaier genoemd naar de Drenica vallei in centraal Kosovo. In Albanie word het ras bijvoorbeeld ook Drenica kraaier genoemd. Een andere bron, dhr Zoran Zrenjanin spreekt zelfs van Griekse kraaier. Een ander interpretatie wat de oorsprong betreft word genoemd in het boek "L'Albania Economia" (1941) door Fernandino Milone en Aldo Sestini word het volgende over het ras gezegd (citaat)....Men ziet hier zeer veel hoenders die vreemdgenoeg op de Polverara in Padua lijken. Manetti zegt dat deze hier geimporteerd zijn door de Venetiers"....(einde citaat). De Kosovaarse fokkers zelf spreken van diverse types zoals Mitrovica en Drenica. Ondanks zijn geografisch gerelateerde naam is het ras wijd verbreid op de Balkan. Het ras komt ook voor in Servie, Bosnie, Montenegro, Macedonie en Bulgarije. Men neemt aan dat dit ras door de Turken tijdens de Ottomaanse overheersing is geintroduceerd op de Balkan.

In veel dorpen zoals Polac,terstenik en de stad Drenas(hoofdstad van de Drenica regio) had men een grote populatie van dit ras in het verleden. De meeste dorpelingen hadden wel een aantal.

Maar dit veranderde door een aantal dingen.

Het Drenica ras is niet rendabel voor de leg, daarom stopten veel gezinnen met het houden van dit ras en namen meer productievere rassen.

Daarnaast trokken steeds meer mensen naar de steden omte werken De interesse in het houden van de Drenica ging verloren.

Gelukkig was er een groep mensen die zich hebben ingezet voor het behoud van dit ras en verzamelden in de dorpen zoveelmogelijk dieren. De belangrijkste persoon voor het ras is Mr Ali uit Mitrovica.

Mr Ali is een vande beroemdste enthousiastelingen die de fok van dit ras heeft bijgehouden. Veer kampioen hanen van langkraaiwedstrijden komen van zijn boerderij in Mitrovica. Hanen die wel 60 seconden kraaien!! Mr Ali is een specialist in het samenstellen van de juiste fokkoppels. Na de oorlog in 1999 in Kosova waren niet veelkippen over,maar de liefhebbers zijn weer begonnen dit ras te houden (info Salih morino) . Mr Ali is nog steeds een van de beste fokkers en heeft andere fokkers die hetras hebben geholpen

Kosovo Langkraaiers

Kosovo langkraaiers zijn een ras van de republiek van Kosovo
De voorouders de illyrians stonden bekend om het fokken van raszuivere dieren en ze verdienen alle credits voor de meeste gedomesticeerde dieren in de meeste Balkan landen.

Dit kippenras komt van origine van Drenica en word vaak haan van Drenica genoemd.Waar ze generaties lang werden gefokt door boeren.Tegenwoorden houden ethousiastelingen ze zelfs in de steden. Voor de naam van een ras werd gekeken waar ze werden gevonden en werden verspreid over andere gedeeltes van de Balkan door mensen die ze kochten bij fokkers en ze ook gingen fokken.

De kleur van de Kosovo langkraaier is alleem maar zwart met een paar rode of gouden veren in de vleugels, waar naarmate ze ouder worden enkele witte vlekken bij komen. De staart niet lang, goed gespreid, ongeveer op 30 graden tot haaks op de rug gedragen , sikkels en bijsikkels voorbij de staart, zwaardvormig tot gebogen.

Karakteristiek zijn de twee hoorntjes, in V vormgeplaatst en ,bij sommige hanen ook  2 kleine hoorntjes op de neus

  • Op het hoofd een kuif deze is spits en naar voren gericht.
  • De snavel is geel (of goud en zelfs wit)
  • Beenkleur bij voorkeur olijfgroen, grijs toegestaan. De dieren met groene benen hebben altijd een gele snavel en hun kraai duurt langer soms wel meer dan een minuut. Na 3 jaar word de kraai wat korter
  • Van de geboorte tot aan de volwassen veren zijn de kuikens donker bruin
  • Hennen leggen het eerste jaar de meeste eieren, zodra ze wat ouder worden verminderd dit van 50-70 eieren per jaar naar een kleine hoeveelheid eieren per jaar.
  • De laatste jaren verbeterd dit door calorierijke voeding en het geven van medicijnen.
  • Het zijn uitstekende moeders
  • Hanen beginnen te kraaien vanaf een leeftijd van 5-7 maanden,hennen beginnen te leggen op een leeftijd vanaf 8 maanden hanen worden ongeveer 2.4-3.25 kg hennen ongeveer 1.5-2,2 kg.
  • Het belangrijkste blijft het kraaien wat varieert van 20 sec tot soms over een minuut. De kraai is lang in een vrij lage toon. Deze kwaliteiten zitten in de genen en zijn met geen enkel ras te vergelijken. Zelfs de hennen kunnen lang kraaien vooral in de periodes dat ze eieren leggen
  •  In de EE standaard zijn ze opgenomen als Servische Kraaier. Gewicht haan 2.4 tot 3.25 Kg en hen 1.5 tot 2.2 Kg Ringmaat Haan 20 Mm Hen 18 Mm